KITCHEN REFURBISHMENT ALONG THE SEVERN
Annapolis, Maryland

This modest but challenging kitchen refurbishment puts an exclamation point on the ongoing—and more ambitious—renovation of this private residence along the Severn River.   Positioned atop an existing garage that links the two-story home to a great room and screened porch addition, the current kitchen was designed with very low ceilings and minimal windows. The new kitchen connects, visually and physically, with the backyard pool/entertainment area perched 90’ above the Severn River, taking maximum advantage of the site and views of the river.

While the homeowner’s goals were direct—add more space and maximize the views—the home’s existing conditions created restrictions and challenges. The height and pitch of the new roof had to remain as-is to maintain the window lines in the home’s second-floor bedrooms, while also maintaining the roof line interface with the one-story great room.

Our solution was to introduce volume via shed dormer trusses for the central portion of the kitchen while keeping the existing roof lines against the existing home. This added volume and height along the home’s waterfront facade while minimizing impact against the existing house. It also allowed for the incorporation of oversized doors and transom windows along the waterfront edge which flood the kitchen with light and provide expansive views up and down the river.

The kitchen layout is organized around a central 8’x 6’ island with seating, new cabinetry, appliances, pantry and adjacent wet-bar. Once complete, the refurbishment gives this active family a kitchen—the heart of any home—worthy o this magnificent location.

SQUARE FEET: 600 sf (kitchen)
CONTRACTORProcopio Family Homes